Organizația internațională a muncii (OIM) sărbătorește la 28 aprilie ziua Mondială a protecției forței de muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și îmbolnăvirilor la locul de muncă în întreaga lume. În toate regiunile lumii guvernului, organizații sindicale, organizații patronale și experți în domeniul protecției muncii organizează activități cu ocazia zilei Mondiale.
Conform estimărilor OIM, în fiecare zi, în lume, în medie, aproximativ 5.000 de persoane mor ca urmare a accidentelor și a morbidității la locul de muncă, în total ajungând la un an de la 2 până la 2,3 milioane de cazuri de producție determinată de mortalitate. Din acest număr de aproximativ 350 de mii de cazuri constituie accidentele fatale și în jur de 1,7-2 milioane de decese cauzate legate de activitatea de boli. În plus, în fiecare an, angajații suferă aproximativ 270 de milioane de accidente de muncă, care duc la lipsa de la locul de muncă pentru mai mult de 3 zile, și de la aproximativ 160 de milioane de cazuri de boli fără de deces.
În 2016, tema zilei Mondiale a protecției muncii declarat "Stresul la locul de muncă: colectiv de apel".
Organizația mondială a sănătății (World Health Organisation) atribuie stresul la principalele boli în pericol sănătatea omului în secolul al XXI-lea. Conform studiilor companiei de asigurări St.Paul Fire and Marine Insurance Co, probleme la locul de muncă duce la boli mai des decât orice alți factori de stres, chiar cum ar fi financiare sau probleme de familie. Prin urmare, managementul, legat de locul de muncă stresul este unul dintre elementele-cheie în asigurarea sănătății, siguranței și bunăstării angajaților. La locul de muncă nu vă puteți permite să ignore stresul legat de muncă, care este cauza de pierdere a eficienței muncii salariatului.
Sursa: www.ilo.org